Emy Cederblad

Ett första besök ...
Idag var det äntligen dags för ett första besök på Livio i Malmö. Men det höll inte på att bli ett besök då vi i god tro gick in genom dörrarna på "Livio. Barnavårdscentral & Barnmorskemottagning". Satte oss lugnt ner i väntrummet med 10 minuter tillgodo.
Minuterna gick & hon blev fem över ett ... "Alltså, är vi verkligen rätt?" undrar min sambo. En högst relevant fråga. Vi båda reser oss & går ut genom entrén igen för att något stressade börja leta efter en annan entré som kan leda oss rätt, men utan resultat. Tillsist går jag tillbaka till väntrummet & knackar på en stängd dörr varpå röster hörs inifrån. "Jaha, gå ut genom den dörren & två trappor upp så har ni vår IVF-avdelning". Varför i helvete har ni inte skyltat? tänker jag tyst & springer vidare.
15 minuter försenade & något anfådda blev vi mottagna av två specialistläkare varpå den ena även är verksamhetschef, känns tryggt det här tänkte jag. Informationen vi fick skiljer sig inte nämnvärt från RMC, gången är i princip densamma. Men då vi via RMC redan gjort en psykosocialutredning, lämnat blodprov för blodsmitta samt min sambo spermaprov så slipper vi åtminstone den delen. Det jag däremot behöver göra är ett ultraljud av hjärtat samt kolla värdet på min sköldkörtel innan en aktuell donation. 
Så, nu är det återigen en väntan, vilket jag kan vid detta laget! Första skedet är nu att se om vi blir godkända för att ställa oss i Livios donationskö, därefter ska jag ta kontakt med RMC för remiss till röntgen av hjärta samt blodprov för sköldkörtel ...
Två intressanta saker berättade dem för oss. Den ena var att de tyckte det var orimligt länge som vi fått vänta på RMC då de bara för några månader sedan gick ut med att de hade landets kortaste väntetider för donation, jaså? Det andra var hur de skiljer sig åt från RMC när det gäller processen för återinförandet - Livio gör återinförandet efter fem dagar efter befruktning medans RMC efter enbart två dagar ... Sannolikheten för graviditet ökar när man återinför dag fem. 
I dagsläget ligger Livio på ungefär 50procent lyckade graviditeter. Nu håller vi tummarna & i vanlig ordning, väntar!!