Emy Cederblad

6 månader
Juni 2021. Det har nu gått sex månader sedan vårt sista besök på RMC ... Jag räknar ner & har bara siffran 12 i huvudet. 12 månader!! Alltså är vi nu halvvägs. Med det kommer också att jag vet att mina blodprover för sköldkörteln inte får vara mer än 6 månader gamla, inte heller ultraljudet av hjärtat. Eftersom hoppet är det sista som lämnar en tänker jag "Tänk om det går fortare än 12 månader?" Bestämmer mig därför för att ta kontakt med RMC för att be om remiss till blodprov samt ultraljud. 
Ringer och berättar mitt ärende, de lovar att skicka remiss. 
Dagen efter blir jag uppringd av en sjuksköterska "Jo, vi kommer att skicka remiss på blodprover till dig då de förra är cirka 6månader gamla" ... "Ja, jo. Det är på min egen begäran" Sköterskan: "Jaha? Ja. Men i alla fall, då vet du".
Remissen kom, blodproverna tas. Får ingen återkoppling så jag väljer att ringa RMC efter någon vecka. "Du vet att du kan se dina provsvar på 1177, va?!" Får jag som svar när jag ringer & presenterar mitt ärende. "Ja, jo. Men nu har jag ju ringt så då kanske du kan ge mig provsvaren ..." Känslan av att vara besvärlig är tydlig, t o m genom telefon.
2,6 ligger värdena på. Vilket är för högt, för att få gå igenom en donation ska värdena ligga på 2,2 ... "Vad händer nu"? blir naturligt min nästa fråga. "Nä men en av våra läkare kommer ju att titta på det, ifall du behöver medicinera eller så" ... Jag förklarar för henne att jag redan medicinerar & det sedan länge, en ganska hög dos dessutom. "Jaha. Men som jag sa - någon läkare kommer nog att kolla på det" Nog? "Ja, men det kommer de att göra men nu är det ju semester & så.." Jag avslutar samtalet & ringer min mamma i frustration.
En tid senare kommer jag i kontakt med en läkare som jag varit i kontakt med tidigare men som inte är kopplad till RMC. Jag berättar om min situation, hen går in & kollar min journal. Då hen inte är kopplad till RMC vill hen inte heller ändra något eller lägga till något. Men det hen däremot erbjuder är att skriva ett brev till RMC där hen berättar att jag som patient tagit kontakt & där hen kan be dem att skynda på processen då jag känner oro. Jag tackar lättad & känner en enorm tacksamhet. Men, återigen känner jag en viss sorg. Sorg över alla dem som inte kan, orkar eller ens har möjlighet att "dra i gamla kontakter" ... Vården, Sverige, 2021.
Knappt en vecka går så ringer telefonen, dolt nummer. Hjärtat tar alltid ett skutt vid dolt nummer. Hör & häpna - RMC ringer. De har fått ett brev. Nähä? Så de har kollat mina provsvar, de vill höja dosen på min medicin, de kommer skicka nya remisser för att ta blodprov i början av oktober ...  Vad gäller hjärtat har de koll på när det ska kallas till ultraljud, det gör dem när de har en donator för att det ska vara så färskt som möjligt. Jag räknat ju då snabbt ut att ingenting kommer hända innan oktober.. Men, vi är en bit på väg. Eftersom jag nu mera har svart bälte i väntan så sätter jag mig lugnt i soffan & räknar veckorna fram till oktober. Efter ytterligare några dagar kommer också de där remisserna till början av oktober ...